Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

South Beach Dieet

Een dieet dat de laatste tijd sterk in opmars is, is het South Beach Dieet. Het South Beach-dieet is een dieet waarbij alleen goede koolhydraten en vetten gegeten worden. Het dieet is ontwikkeld door dokter Agatston, een Amerikaanse cardioloog en heeft wel wat weg van het Atkins-dieet. De onderverdeling tussen goede en slechte koolhydraten kennen we overigens al van het Montignac-dieet

Het verschil tussen het Atkins-dieet en het South Beach-dieet is dat er bij het South Beach-dieet een onderscheid wordt gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten, en goede en slechte vetten. Het Atkins-dieet maakt dit onderscheid niet.

Slechte koolhydraten
Dokter Agatston gelooft dat het eten van slechte koolhydraten leidt tot insuline resistentie wat uiteindelijk leidt tot diabetes en overgewicht. Verder gelooft hij ook in het algemeen geaccepteerde beginsel dat slechte vetten leidt tot hart- en vaatziekten. Het South Beachdieet heeft strenge regels over de dingen die je wel en juist niet mag eten. Maar bij het South Beach-dieet hoef je in principe geen lekkere dingen op te geven om af te vallen.

Drie fasen
Net als het Atkins-dieet maakt ook het South Beach-dieet gebruik van verschillende fasen. Het South Beach-dieet kent drie fasen (Atkins hanteert 4 fasen), die hieronder nader kort zijn uitgewerkt. Wanneer je meer wilt weten over de achtergronden van het South Beach-dieet, dan kun je hier lezen hoe het dieet werkt. Dieet-tips voor het South Beach-dieet vind je op deze pagina.

Fase 1
De eerste fase is bedoeld om te ontwennen. In deze fase die twee weken duurt, lees je om eten te vermijden zoals wit brood en producten met veel suiker zoals snoep. Hierin zitten veel geraffineerde koolhydraten. De voeding bestaat uit mager vlees, magere vis, groente, een beperkte hoeveelheid magere kaas en magere melk. Tijdens de eerste fase van het South Beach-dieet val je tussen de 3,5 en 6 kilo af.

Fase 2
In de tweede fase val je minder snel af, hooguit een kilo per week. Je houdt fase twee vol tot je je streefgewicht bereikt hebt. Langzaam worden er 'goede koolhydraten' aan je voeding toegevoegd, zoals fruit en volkoren graanproducten. Veel mensen vinden deze fase van het dieet het moeilijkste. Afhankelijk van je streefgewicht kan deze fase een paar weken tot een paar maanden duren.

Fase 3
In deze fase is het de bedoeling om op je streefgewicht te blijven, zonder te jojo-en. In principe mag je nu alles weer eten, zolang je er tenminste niet van aankomt. Je mag drie hoofdmaaltijden per dag eten. Het is de bedoeling dat deze maaltijden goed verzadigen zodat er geen behoefte is aan tussendoortjes.

 


Copyright - Privacybeleid