Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

Hoe werkt het South Beach Dieet?

Het South Beach Dieet is in Amerika ontwikkeld door dokter Arthur Agatston, een cardioloog die zijn clienten een goed dieet wilde voorschrijven. Volgens Agatston is het South Beach-dieet eigenlijk geen dieet, maar een leefwijze.

Agatston stelt dat zijn dieet de ideale manier is om snel en verantwoord veel gewicht te verliezen. Veel mensen zijn het met hen eens. In de Verenigde Staten is het South Beach-dieet inmiddels populairder dan het Atkins-dieet, waar het wel op lijkt. Maar anders dan Atkins, wordt bij het South Beach-dieet een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten en goede en slecte vetten.

Goede en slechte koolhydraten
Goede koolhydraten zitten in vezelrijk voedsel of in voedsel dat veel goede vetten bevat. Deze koolhydraten zitten in ongeraffineerd voedsel. Voorbeelden zijn: zilvervliesrijst, bruin brood, volkoren pasta.

Verder is het advies om extra vezels of goede vetten aan de maaltijd toe te voegen zodat de koolhydraten langzamer opgenomen worden.
Slechte koolhydraten zitten in vezel-arme, geraffineerde voedsel. Voorbeelden zijn: witte rijst, wit brood en pasta.

Goede en slechte vetten
Naast een onderscheid in goede en slechte koolhydraten, maakt het South Beach-dieet ook een onderscheid tussen goede en slechte vetten.

Goede vetten zijn de meervoudig onverzadigde vetten en met name de omega-3 vetten. Voorbeelden van de vetten zijn visolie en plantaardige olie.

Slechte vetten zijn verzadigde vetten of transvetten. Voorbeelden zijn: varkensvet, roomboter en gehydrogeniseerde plantaardige vetten.

Kritiek
Kritiek op het South Beach-dieet is er ook, maar niet zoveel als bij sommige andere dieten. Een punt van kritiek is dat je je af kunt vragen of je wel vet verliest. Ja, je verliest gewicht met het South Beach-dieet, maar is dat water of vet? Het is een punt van discussie.
Een ander punt van kritiek is dat er constipatie kan optreden doordat je minder vezels uit volkoren producten binnenkrijgt.

 


Copyright - Privacybeleid