Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

Montignac Dieet

In de jaren negentig was het Montignac-dieet de manier om af te vallen. Het dieet dat door de Fransman Michel Montignac was ontwikkeld bleek voor veel mensen een erg succesvolle methode om gewicht te verliezen. Andere dieten hebben sindsdien voortgeborduurd op de ideeen van Michel Montignac. Zo komen we de onderverdeling tussen goede en slechte koolhydraten tegenwoordig terug in het South Beach-dieet.

Het Montignac-dieet stelt dat je dik wordt van een combinatie van vet en bepaalde 'slechte' koolhydraten. De duidelijke stelregel van dit dieet is dan ook: kies voor goede koolhydraten en laat de slechte staan. Klinkt simpel, maar dat is het niet.

Veel fruit
Het goede aan het Montignac-dieet is het advies om veel groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten te eten en de hoeveelheid verzadigd vet in voeding te beperken. Op korte termijn zal dit dieet altijd leiden tot gewichtsvermindering. Je krijgt namelijk minder calorieen binnen. Daar staat wel tegenover dat er door een scheiding van vetten en koolhydraten, heel veel dingen niet samen gegeten kunnen worden. Een boterham met kaas en een maaltijd met vlees, groente en aardappelen zijn taboe. Dat maakt Montignac tot een ingewikkeld dieet.

Glycemische index
Voor Michel Montignac draait het bij afslanken niet alleen om de beperking van calorieen. Hij zegt dat je veel meer waarde moet hechten aan de zogenaamde glycemische index van koolhydraten. Het Montignac-dieet kent twee fasen, die hieronder nader zijn uitgewerkt. Meer over de achtergronden van het Montignac-dieet lees je hier. Dieet-tips voor het Montignac-dieet vind je op deze pagina.

Fase 1: De afslankfase
Deze eerste fase moet minstens drie maanden worden volgehouden, omdat de alvleesklier tijd nodig heeft om te stabiliseren. Na deze drie maanden kun je jezelf heel af en toe wel een zonde permitteren ook al moet je nog verder afslanken. In fase 1 zijn twee verschillende soorten maaltijden: de koolhydraat maaltijden en de vetmaaltijden.

Fase 2: De onderhoudsfase
Op gewicht dan kun je langzaam aan fase 2 beginnen. Dit houd in dan je dan vetten mag combineren met alle goede koolhydraten en ook af en toe een overtreding kan permitteren. Doe dit vooral in het begin rustig aan, want anders heb je kans dat je weer aankomt.

 


Copyright - Privacybeleid