Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

De Voedselzandloper

Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 300.000 exemplaren verkocht van het boek 'De Voedselzandloper' van de Belgische arts Kris Verburgh. Nederland is in de ban van de methode die volgens Verburgh niet eens bedoeld is als manier om af te vallen, maar die je vooral kunt zien als een manier om je vitaler en gezonder te voelen. Dat je daarbij ook nog eens kilo's kwijtraakt is mooi meegenomen.

Voedingswetenschappers bekijken de Voedselzandloper met gefronste wenkbrauwen. "Psuedo-wetenschappelijke lariekoek" wordt het genoemd. De kritiek komt er samengevat op neer dat de theorie achter de Voedselzandloper van fouten en slordigheden aan elkaar hangt.

Dat de Voedselzandloper ondanks alle kritiek toch zo populair is, komt kortgezegd door een belangrijke reden. Wat het voedinsgscentrum er verder ook van mag vinden: mensen die de adviezen van de voedselzandloper opvolgen voelen zich daar beter bij.

Geen brood, geen pasta
De voedselzandloper is een model dat een alternatief wil bieden voor de schijf van vijf. De grondgedachte achter de voedselzandloper is dat je ongezonde voeding vervangt voor gezondere alternatieven. Hierdoor leef je volgens Verburgh niet alleen gezonder en vertraag je het ouderdomsproces, maar eten volgens de richtlijnen van de voedselzandloper zorgt er bovendien voor dat je (in veel gevallen) gewicht verliest.

Kris Verburgh stelt dat we er in het westen over het algemeen een ongezonde leefwijze op na houden. Hij biedt alternatieven om dat eetpatroon te wijzigen. In de voedselzandloper worden (relatief) ongezonde voedingsmiddelen vervangen door gezondere alternatieven.

De voedselzandloper bestaat uit twee driehoeken. Samen vormen ze een zandloper. Je ziet de afbeelding hiernaast verkleind afgebeeld. (Klink op de afbeelding voor een vergroting). In het bovenste deel van de zandloper zie je de ingredienten staan die je beter kunt vermijden. In de onderste driehoek vind je alternatieven voor die ingredienten. Het voordeel van de zandloper dat je in een oogopslag kunt zien hoe je minder gezonde voeding kunt vervangen door gezondere voeding.
Op deze pagina vind je een beter leesbare versie van de voedselzandloper.

Geen brood, geen pasta
Het (meer) eten van groenten en fruit vormt de basis van de voedselzandloper. Daarnaast is het vermijden van rijst, pasta en brood een belangrijk onderdeel van de voedselzandloper. Volgens Kris Verburgh kun je brood en pasta maar beter helemaal niet eten.

Gebruik, als je dat toch doet, in ieder geval de volkoren-vorm en gebruik bruine rijst in plaats van witte rijst.

De belangrijkste reden dat Kris Verburgh er op hamert om brood en pasta te vermijden is dat deze producten een hoge zogeheten 'glycemische index' hebben. Dat betekent dat door het eten van brood en pasta een snelle en sterke stijging van de glucosespiegel krijgt. Daardoor heb je sneller weer zin om nog wat te eten. Je zou kunnen zeggen dat je lichaam verslaafd raakt aan die snelle glucose-kick. Vermijden dus.

Als alternatief voor brood wordt in de voedselzandloper vooral havermout genoemd.

Koeien drinken geen melk
Anders dan bijvoorbeeld veel voedingsdeskundigen vinden, stelt Verburgh dat zuivel helemaal niet zo gezond is. Melk is voor baby's van koeien. Volwassen koeien drinken immers ook geen melk meer. Volgens het voedingscentrum is het drinken van zuivel nodig om bouwstoffen binnen te krijgen zoals calcium en eiwitten. Maar in de voedselzandloper worden hiervoor gezondere alternatieven voor geboden zoals zaden, noten, groene bladgroente en sojamelk.

Honderd gram rauwe boerenkool bevat twee keer zoveel calcium als een glas halfvolle melk.

Meer over de voors en tegens van de voedselzandloper vind je hier.

Een overzicht van van de ingredienten die je juist wel of niet kunt gebruiken volgens de richtlijnen van de voedselzandloper vind je deze pagina.

 


Copyright - Privacybeleid