Dieet tips uit de Voedselzandloper
De basisgedachte uit de voedselzandloper is eigenlijk heel erg simpel: vermijd zoveel mogelijk de levensmiddelen die ongezond zijn, en vervang deze door gezondere alternatieven. Daarmee zorg je ervoor dat je jezelf vitaler voelt, en de kans is groot dat je ondertussen ook de nodige kilo's kwijtraakt.
Dat klinkt natuurlijk heel erg makkelijk, maar zoals zo vaak is zoiets makkelijker gezegd dan gedaan. Pauline Weuring, bekend van het voortreffelijke kook-blog Uit Paulines Keuken, schreef samen met Kris Verburgh een kookboek waarin honderden toegankelijke recepten staan volgens de inzichten van de voedselzandloper.
Op haar weblog heeft Pauline de richtlijnen staan die ze bij het samenstellen van de recepten gebruikt heeft.
Vervangers voor graan en tarwe
Brood en pasta zijn volgens de richtlijnen van de voedselzandloper 'not done'. Daar zijn echter makkelijk alternatieven voor te vinden. Voor brood is havermout volgens de voedselzandloper een prima vervanger. Een ander alternatief is pannenkoekjes van boekwijtmeel.
Voor het avondeten is quinoa goed te gebruiken, quinoa is een zaad en niet gemaakt van granen. Ook amandelmeel en kikkererwtenmeel zijn niet gemaakt van granen en kun je dus prima gebruiken.
Vervangers voor melk en yoghurt
De voedselzandloper raadt zuivel en yoghurt af. Gelukkig zijn er voldoende goede alternatieven. Voor melk kun je als vervanger sojamelk gebruiken, maar ook havermelk, amandelmelk en rijstemelk kun je zonder problemen gebruiken. Soja-yoghurt is een goede vervanger voor yoghurt.
Kaas mag je volgens de voedselzandloper wel gewoon gebruiken. Met kaas kun je veel maaltijden eenvoudig verrijken. Kwark wordt (gelukkig) ook gezien als kaas.
Vervangers voor pasta en rijst
Rijst en pasta kun je vervangen door peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, capucijners en diverse soorten bonen (bruine-, witte-, kidney-bonen). Peulvruchten zijn erg gezond, ze stabiliseren de suikerspiegel en bevatten bovendienveel plantaardige proteinen.
Vervangers voor suiker
Geraffineerde suiker is niet toegestaan volgens de richtlijnen van de voedselzandloper. Als vervanger kan je het beste Stevia nemen. Het is aan te raden om stevia te kopen bij de natuurwinkel. Je vindt stevia vaak ook in een reguliere supermarkt, maar meestal bevat deze stevia kunstmatige stoffen, hetgeen eigenlijk niet nodig is.
In banket en taart kun je banaan en dadels als suikervervanger gebruiken.
Vervangers voor vlees
Rood vlees kan je beter niet eten volgens de voedselzandloper. Het gebruik van wit vlees, zoals kip en kalkoen is wel toegestaan. Daarnaast kun je als vleesvervanger natuurlijk vette vis gebruiken, zoals haring, zalm, sardines of makreel.
Iedere supermarkt heeft bovendien voldoende vegetarische vlees-vervangers in de schappen liggen: Tofu, Tempeh en Quorn zijn goede alternatieven voor rood vlees.
Vervangers voor aardappelen
Aardappelen worden in Nederland sinds de 18e eeuw gegeten. De aardappelplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Tot die tijd waren oud-Hollandse groenten als knolserij, pastinaak en wortelen dominant aanwezig in de Nederlandse keuken. Deze groenten kun je als vervanger gebruiken voor aardappelen.
Ook zoete aardappel en bloemkool kun je als alternatief voor aardappelen gebruiken.
Groenten en fruit
Het eten van groenten en fruit wordt in de voedselzandloper gepromoot. Je kunt een extra portie groente of een salade nemen als tussendoortje of als lunch. Let wel op met mais. Mais bevat veel koolhydraten en zorgt voor suikerpieken.
Fruit is goed. Kris Verburgh raadt in de voedselzandloper aan om vooral rood fruit zoals bramen, bessen en aardbeien te eten. Maar eigenlijk is al het fruit goed en gezond. Bovendien is het lekker en kun je het als alternatief voor (ongezond) snacken tussendoor gebruiken.
Drinken
God zij dank staat koffie niet op de lijst met drank die je volgens de voedselzandloper niet mag drinken. Verder wordt in de voedselzandloper vooral het drinken van water en (groene) thee aangeraden. Ook vers geperste vruchtensappen zijn goed en gezond.
|