Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

De juiste gedachten

Om je gewichtsproblemen te overwinnen, moet je eerst weten waar je staat. Op welk punt ten aanzien van je gewicht en je voornemen om af te vallen is afhankelijk van je persoonlijke waarheid. Wat geloof je over jezelf, over je gewicht en over je voornemen om echt af te vallen?

Je persoonlijke waarheid, is cruciaal voor jou. Want wat je gelooft is waar. In ieder geval voor jou. Het is de realiteit waarin je iedere dag leeft. Als je er absoluut van overtuigd bent dat je er nooit in zult slagen om op gewicht te blijven, dan zal dat ook inderdaad nooit lukken.

Verander je gedachten om je gewicht te veranderen. Dat klinkt erg eenvoudig. Met een aantal simpele tips is dat ook eenvoudig.

Stap 1: Word bewust van je foutieve gedachten
Er zijn veel foutieve gedachten, maar ten aanzien van afvallen en afslanken zijn dit gedachten die je misschien wel kent van jezelf.

 • Doemdenken - "Het is mijn lot om te zwaar te zijn. Ik kan niet afvallen zonder dieetpillen. Overgewicht, daar verander je niets aan." Zomaar wat doemdenk-gedachten. Heb je niks aan. Beoordeel realistisch waar je wel of niet controle over hebt.
 • Etiketten - Wat zijn de etiketten (stempels, vooroordelen misschien wel) die men jou heeft opgeplakt? Geloof dat je etiketten waar zijn en je zult er naar leven. Kenmerkend voor veel mensen met gewichtsproblemen is dat zij zichzelf bestempelen als 'mislukking'. Als je een negatief etiket gelooft, zul je de bewijzen voor het tegendeel zeker niet zien.
 • Alles of niets - Veel mensen die afvallen, hebben de neiging om in alles-of-niets te denken. "Ik heb nu al een hapje van de taart genomen, dan kan ik net zo goed de hele taart opeten." Dat werk. Zelf weet je ook wel dat er in 1 hapje taart aanmerkelijk minder calorieen zitten dan in een hele taart. Niet aan toegeven dus.

  Stap 2: Neem je verkeerde gedachten onder de loep
  Gedachten die je hebt over jezelf kun je testen. Door jezelf een paar eenvoudige vragen te stellen over de gedachten die je over jezelf hebt, kun je er achter komen of een gedachte je kracht geeft, of dat het je kracht kost. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Klopt het wat je innerlijke dialoog zegt? - De meeste mensen zetten geen vraagtekens bij de gedachten die zij krijgen. Beoordeel je gedachten eens in een 'goed of fout' kwis. Oja? Ben je een mislukking? Waar is het bewijs? Je hebt ongetwijfeld successen gehad in je leven. Leugens over jezelf die je jezelf aanpraat, komen op deze manier eenvoudig aan het licht.
 • Dient je interne dialoog je beste belangen? - Veel negatieve gedachten die mensen over zichzelf hebben zijn een handig excuus om puinhopen uit het verleden te verklaren. "Tuurlijk ben ik dik. Dat zit in de familie" is een mooi voorbeeld. Je ziet jezelf als slachtoffer van de omstandigheden en niet als weldenkend persoon die de regie over zijn eigen leven heeft. Jij bent verantwoordelijk voor jouw problemen en jij zult actie moeten ondernemen om ze op te lossen.
 • Bevordert je innerlijke dialoog je gezondheid? - Negatieve gedachten over bijvoorbeeld lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat je oefeningen vermijdt en er maar helemaal niet aan begint. Hoe zit dat bij jou? Je brengt jezelf schade toe als je vasthoudt aan negatieve overtuigingen.
 • Draagt je innerlijke dialoog bij aan je doel? - Als je doel is om een blijvend laag gewicht te heben, dan moet je je innerlijke reacties testen. Hoe draagt je huidige manier van denken eraan bij dat je je doel haalt? Brengen je gedachten dichter bij het punt waar je wilt zijn? Of leiden ze je weg van een gezond gewicht?

  Stap 3: Herstructureer je gedachten
  Je interne dialoog kan negatief en verstoord zijn. Je kutn al die negatieve gedachten veranderen door het tegendeel, maar dat is net zo verstorend, alleen dan de andere kant uit. Je hebt er het meeste aan wanneer je afgewogen realistische gedachten over jezelf hebt.

  Als je een probleem hebt, geef dat dan toe. Met liegen tegen jezelf neem je alleen jezelf in de maling. Als je rationele, positieve gedachten hebt, worden je lichaam en je geest klaargemaakt voor succes. Uit al het onderzoek dat wetenschappers hebben gedaan over het verband tussen lichaam en geest blijkt dat de gedachten die we hebben onze prestaties op ieder aspect van ons leven optimaliseren. Verander dus de negatieve gedachten die je over jezelft hebt. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het.
  Zeg niet: "Ik kan het niet", maar zeg: "het kan even duren, maar ik haal de doelen die ik mij gesteld heb.
  Zeg niet: "Ik haat mijn dijen", maar zeg: "Ik begin van mijn lichaam te houden, dat ik van de natuur gekregen heb."
  Zeg niet: "Ik kan geen plezier meer hebben", maar zeg: "hoe fitter ik ben, hoe meer ik kan."

  Bron: 'Voel je goed in je lijf', zeven sleutels voor de oplossing van je gewichtsproblemen, Dr. Phil McGraw, 2004.

 •  


  Copyright - Privacybeleid