Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

Het belang van ontbijten

Steeds meer mensen nemen 's ochtends niet de tijd om goed te ontbijten. Het is een trend die goed past in het tijdsbeeld waar overal te weinig tijd voor lijkt te zijn. Een keertje ontbijt overslaan, kan best. Maar voedingsdeskundigen beklemtonen het belang van goed ontbijten.

Veel voedingsdeskundigen hameren erop dat volwassenen en kinderen elke dag een ontbijt tot zich nemen. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel, die in de nacht omlaag is gegaan, weer op peil wordt gebracht. Hierdoor kun je je beter concentreren en bovenal vermijd je het zogenaamde 'graasgedrag': de hele ochtend/dag door snoepen.

Goed begin is het halve werk
Het ontbijt is je eerste energiebron van de dag. En ook hier geldt het spreekwoord: een goed begin is het halve werk. Als je gezond ontbijt heb je meteen 20 tot 25 procent van je dagelijks noodzakelijke energie binnen. Zo verklein je de kans op een dip in de loop van de dag. Sla je het ontbijt over om je lijn in toom te houden? Denk er dan aan dat je in de loop van de dag makkelijker zin zult hebben in tussendoortjes. En voor de meeste mensen is het heel moeilijk om daaraan te weerstaan. Bovendien zijn tussendoortjes meestal synoniem met minder evenwichtige voeding. Je zal dit dan ook snel op je weegschaal kunnen aflezen.

Bruine boterham
Gelukkig ontbijten de meeste Nederlanders nog wel. Er is echter wel een veranderende trend te zien. Nederlanders ontbijten tegenwoordig vrij licht. Was het vroeger pap en bruine bonen, nu is het meestal de bruine boterham met kaas en een kopje thee. Ook kant-en-klare ontbijten zoals het 'drinkontbijt' zijn in opmars.

Fruit
Sommigen laten zich meer beinvloeden door Zuid-Europese gewoonten door meteen koffie bij het ontbijt te nemen, met een croissantje, yoghurt of iets zoets. Het Voedingscentrum beveelt er nog vitamines bij aan, bijvoorbeeld in de vorm van fruit. Hoewel een fruitsalade een heel goed begin van de dag zou zijn, zijn er maar weinig Nederlanders die een dergelijk ontbijt tot zich nemen.


 


Copyright - Privacybeleid