Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        
Test jezelf!


Heb je een positief lichaamsbeeld?
Ben je tevreden met je uiterlijk? Of voel je je zo af en toe enorm onzeker over je lichaam? Wanneer je de vragen hieronder beantwoord, krijg je meer inzicht in de wijze waarop jij tegen je eigen lichaam aankijkt.

De test hieronder werd bedacht en samengesteld door het Engelse National Centre of Eating Disorders. In Nederland werd de test al eens gebruikt door Psychologie Magazine.

De test bestaat in totaal uit twintig vragen. Je moet alle vragen beantwoorden. Onderaan de pagina vind je de uitslag van je score.

Nooit Soms Vaak Altijd     Ik voel mij ongemakkelijk
    over mijn uiterlijk...
bij sociale gelegenheden waar ik weinig mensen ken
als ik naar mijzelf kijk in de spiegel
als ik in gezelschap van aantrekkelijke mensen ben
als iemand naar een deel van mijn lichaam kijkt dat ik niet mooi vindt
als ik nieuwe kleren pas
als ik sport
nadat ik een hele maaltijd heb gegeten
als ik onthullende kleding draag
als ik op de weegschaal sta
als ik denk dat iemand me heeft afgewezen
in een seksuele situatie
als ik denk aan vakantie
als ik een slecht humeur heb
als ik eraan denk hoe ik er vroeger uit zag
als ik mezelf op foto's terugzie
als ik denk dat ik ben aangekomen
als ik bedenk hoe ik er uit zou willen zien
als ik terugdenk aan nare dingen die ooit over mijn lichaam gezegd zijn
als mensen over gewicht en dieten praten
als ik in modetijdschriften kijk


    Jouw score:

Aantal
Punten
Dat wil zeggen...
0 tot 10 punten Gefeliciteerd! Je hebt een positief lichaamsbeeld en zeer veel zelfvertrouwen. Je oordeel over je lichaam heeft weinig invloed op je dagelijks leven. Je ontleent je zelfwaardering aan andere zaken.
11 tot 20 punten Je verhoudt je meestal goed tot je lichaam. Maar in sommige situaties worden je lichaamsbeeld en daarmee je zelfwaardering ondermijnd door negatieve gedachten en gevoelens over je lichaam. Zorg dat die negatieve gedachten je niet belemmeren in de dingen waar je plezier aan beleeft. Zo belangrijk is uiterlijk niet.
21 tot 30 punten Je bent behoorlijk onzeker over je lichaam en je hebt weinig zelfvertrouwen. Dat beperkt je in je spontaniteit en in de dagelijkse dingen die je doet. Maar juist door het vermijden van bepaalde activiteiten en door je pogingen om je lichaam te 'verbeteren' voel je je nog slechter over jezelf.

Realiseer je goed dat het niet je uiterlijk is, maar je negatieve gedachten die maken dat je minder tevreden bent met je leven dan je zou willen.

31 tot 40 punten Je hebt een negatief lichaamsbeeld dat je beperkt in je dagelijks leven. Het belemmert je om plezier te hebben en het ondermijnt je zelfvertrouwen enorm. Een negatief lichaamsbeeld is vaak een teken van een beschadigd zelfbeeld en gevoelens van minderwaardigheid.

Maar het 'straffen' van je lichaam door een streng dieet of een sportregime helpt niet .WErk liever actief aan een positievere houding ten opzichte van je lichaam, eventueel met hulp van een therapeut.

Meer dan 40 punten Je hebt een uiterst negatief en zeer onrealistisch zelfbeeld. Mensen met een dergelijk laag zelfbeeld lopen een grote kans op eetstoornissen, sociale angst en depressies. Het is goed dat je deze test hebt gedaan. Laat het de eerste stap zijn om de hulp in te roepen van een therapeut, en stap voor stap te werken aan je zelfwaardering. Je verdient het.

 


Copyright - Privacybeleid