Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

Voorkom het jojo-effect

Voor veel mensen die afslanken is het een terugkerend fenomeen: wanneer je met veel moeite een paar kilo bent kwijtgeraakt, zit het er binnen de kortste keren weer aan. We noermen dit het jojo-effect. Hoe voorkom je dat het voorkomt?

Je lichaam behoudt het liefst een constant gewicht. Gewicht verliezen vind jij wel fijn, maar je lichaam helemaal niet! Als je voor het eerst afvalt, dan weet je lichaam niet wat het overkomt. Je lijf merkt dat je vetweefsel verliest, maar je lichaam kan er niet op reageren. Ofwel, je lichaam is niet in staat om je gewicht te behouden, en daarom val je gemakkelijk af.

Je lichaam werkt tegen
Heb je je streefgewicht bereikt en ga je weer normaal eten, dan zul je langzamerhand terugkomen op je oude gewicht. Je lijf is blij, maar jij niet. Dus begin je na een tijdje weer aan een lijnpoging. En met het vorige succes in gedachten ga je er met volle moed tegen aan. Maar dit keer blijkt het een stuk lastiger te zijn... Je lichaam heeft een goed geheugen. Die wil die ellende van het gewichtsverlies niet nog een keertje meemaken. Je lichaam reageert daarom op jouw lijnpogingen door de stofwisseling te verlagen. Je kunt dus zeggen dat je immuun wordt voor gewichtsverlies.

Je oude gewicht
Gewichtsschommelingen maken het afvallen dus lastiger. En ben je toch afgevallen, dan is het moeilijker om je gewicht te behouden: wanneer je weer normaal gaat eten, kom je steeds sneller terug op je oude gewicht. Daarom kunnen sommige mensen al aankomen van een gebakje of van een enkele snack. Deze mensen hebben ongetwijfeld een lange lijngeschiedenis achter de rug. Zodra ze onder hun gewicht zitten gaat hun stofwisseling omlaag, waardoor iets extra's meteen leidt tot een gewichtstoename.

Het jojo-effect en toch lijnen
Waarschijnlijk wist je al dat gewichtsschommelingen niet bevorderlijk zijn voor het bereiken en handhaven van je gewenste gewicht. Een beetje lijner kent dit beruchte jojo-effect: of van verhalen of uit eigen ervaring. Het jojo-effect is demotiverend, maar het is geen reden om je te laten ontmoedigen. Je zult alleen anders moeten gaan lijnen. Niet zo snel, maar beetje bij beetje. Op deze manier heeft je lichaam niets in de gaten. Je wordt dan ook niet tegengewerkt door een verlaagde stofwisseling. Je lijnpoging krijgt meer kans van slagen, en het gewichtsbehoud ook.


 


Copyright - Privacybeleid